Een paar jaar geleden kwam er bij Smit Heiwerken in De Goorn een telefoontje van BAVU. “Of wij konden meewerken aan een klus in Warmenhuizen,” vertelt Kevin Koopman, die zichzelf omschrijft als ‘manusje-van-alles’. Maar met het hele proces van calculatie, inkoop, werkvoorbereiding, logistiek en facturatie in van Smit Heiwerken in handen, lijkt ‘bedrijfsleider’ de best mogelijke titel op zijn visitekaartje.
De betreffende vraag van BAVU betrof het plaatsen van een kelder onder een woning in Warmenhuizen. “Nauwkeurig precisiewerk, dat trillingsvrij moest gebeuren om schade aan de bebouwde omgeving te voorkomen. BAVU stortte de vloer, wij boorden daar vervolgens gaten in voor het plaatsen van de palen. Op zo’n locatie gebruik je schroefinjectiepalen. BAVU maakte daarna de kelder weer waterdicht. Geen gemakkelijk karwei, deels vanwege de krappe werkhoogte. Maar het is prima verlopen, vooral ook dankzij de goede klik tussen BAVU en Smit Heiwerken. Wij verstaan elkaars taal; die van de Westfriese aanpakkersmentaliteit. Dat maakt het samenwerken niet alleen succesvoller, maar ook plezieriger.”
Na die eerste - zakelijke én persoonlijke – klik, werken de twee bedrijven al geruime tijd regelmatig samen. “Minimaal iedere maand: de aanbouw van een woning, de plaatsing van een kelder. Smit Heiwerken is vooral actief in kleinschalige projecten. Wij hebben ons gespecialiseerd in mini-heiwerk. Er is best wat concurrentie, dus het hebben van een goed netwerk is belangrijk, zoals de collegiale samenwerking met BAVU. Dat werkt trouwens beide kanten op. Als wij een klus krijgen, verwijzen wij ook vaak door naar BAVU Betonwerken. Deels uit eigenbelang, want wij weten wat we aan hen hebben.
Heiwerk is bijna altijd hectisch. Dat komt onder andere door de vaak onduidelijke tijdplanning. Een aannemer weet nooit precies wanneer het werk moet plaatsvinden, doordat deze op zijn beurt ook weer afhankelijk is van externe factoren (grondvoorbereiding, bouwvergunning). Dus dat vraagt van ons eveneens de nodige flexibiliteit. Niet altijd gemakkelijk, want continuïteit in het werk is belangrijk.
Als heier weet je ook nooit wat je in de werkpraktijk tegenkomt. Soms blijkt tijdens heien pas dat er nog een oude fundering ligt die éérst verwijderd moet worden. Naarmate ik meer ervaring heb, raak ik minder snel gestrest. Uiteindelijk komt het altijd goed; niet links om, dan maar rechts om. BAVU heeft hiermee niet alleen zelf ervaring, maar is ook altijd bereid tot constructief meedenken en -doen. In tegenstelling tot de houding van sommige aannemers in de trant van ‘dat is jullie probleem’, blijven Mark en Rick van BAVU tijdens het hele proces betrokken. Dat schept een sfeer van wederzijdse collegialiteit. Problemen lossen we samen op! Dat komt ten goede aan het uiteindelijke resultaat.”